Do tego doświadczenia potrzebujemy:
1. zlewkę cylindry miarowe
2, 2,5 ml jodyny,
3, witaminę C czyli kwas askorbinowy- 100 mg rozpuszczony w 10 ml wody destylowanej[1-2 tabletek rozdrobnionych witaminy C],
4. 2 ml ugotowanej skrobi ziemniaczanej[1/2 szklanki gorącej wody +1 łyżeczka skrobi to wszystko wymieszać],
5. 20 ml wody destylowanej,
6. 20 ml wody utlenionej 3%
Po kolei wlewamy składniki podane jak wyżej i mieszamy i zaczynamy obserwację po kilku minutach roztwór zaczyna się zmieniać na granatowy. nawet jak dodamy trochę witaminy C to barwa chwilowo zmieni się na jasną i z powrotem wróci granatowy kolor.
Dzieje się tak ponieważ reakcja redukcji zachodzi wówczas gdy w roztworze wyczerpie się nadmiar kwasu askorbinowego jako środka redukującego jod do jodków[stąd opóżnienie reakcji]. Wtedy wydziela się jod, który natychmiast reaguje ze skrobią dając granatowe zabarwienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz